Accés al contingut Accés al menú de la secció

Twitter biblioteca GironaDimecres, 15 de març de 2017

AVÍS

Web en manteniment


Estem millorant el nostre web.
Estem millorant el nostre web.

Estem modificant, afegint i millorant algunes seccions del nostre web, atès el treball intern que duem a terme, és possible que aquestes seccions no funcionin de manera correcta temporalment. 

Disculpeu les molèsties.


Dilluns, 20 de març de 2017

VISITA GUIADA

Divendres 24 de març, a les 17 h: "Coneixem el fons patrimonial", visita guiada a la Secció Patrimonial de la biblioteca

Míriam Oviedo serà l'encarregada de realitzar una visita guiada pel fons patrimonial de la Biblioteca Carles Rahola. Cal inscripció prèvia.


Secció Patrimonial de la Biblioteca Carles Rahola.
Secció Patrimonial de la Biblioteca Carles Rahola.

"Coneixem el fons patrimonial" és el nom que rep la visita guiada que permetrà els usuaris conèixer una de les parts més singulars de la Biblioteca Pública Carles Rahola: la Secció Patrimonial.

A la sessió, Míriam Oviedo, bibliotecària responsable del fons antic i patrimonial de la Carles Rahola, explicarà als inscrits què és la Secció Patrimonial, quins documents en formen part, quins serveis ofereix, quines normatives cal seguir per fer-ne ús.

També serà una oportunitat única per veure de primera mà alguns dels exemplars més curiosos del fons bibliogràfic de la biblioteca.

El fons antic de la Carles Rahola està constituït per més de 30.000 documents.

Un dels documents més antics de la biblioteca és una Bíblia del segle XIIIescrita a mà, il·luminada i en vitel·la.
 
Al llarg de la sessió s'explicarà com es conserven tots aquests documents i com es treballa amb ells a la biblioteca.
 
 

 

Per assistir a la visita cal inscripció prèvia, que es pot realitzar:

 

 • Personalment, als taulells de la biblioteca.   
 • Per telèfon, trucant al 972202252.
 • Per correu electrònic, adreçant-se a patrimoni.bpg@gencat.cat.

 

Data: Divendres, 24 de març.

Lloc: Vestíbul de la biblioteca -Planta Baixa-.

Hora: 17:00 h.


Dimecres, 22 de març de 2017

CLUB DE LECTURA

Divendres 24 a les 18: Club de Lectura especial, "El hombre que amaba a los perros", de Leonardo Padura amb motiu del "MOT 2017"

Amb motiu del Festival MOT 2017 que se celebrarà a Girona i Olot del 23 de març a l'1 d'abril de 2017 amb el lema "Escriure el passat", la Biblioteca Pública Carles Rahola ha programat un Club de Lectura extraordinari amb "El hombre que amaba a los perros", la novel·la de Leonardo Padura sobre l'assassinat del líder revolucionari Trotski a mans de Ramon Mercader. Ja es pot recollir, al taulell de la primera planta de la biblioteca, l'exemplar del llibre per tornar-lo llegit el dia de l'acte. La sessió es durà a terme divendres 24 de març a les 18, a l'Auditori Gran de la Planta Baixa. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia.


"El hombre que amaba a los perros", de Leonardo Padura
"El hombre que amaba a los perros", de Leonardo Padura

Del 23 de març a l'1 d'abril tindrà lloc, a Olot i a Girona, la quarta edició del Festival Literari MOT.

Sota el lema d'"Escriure el passat", el Festival proposa l'exploració i reflexió sobre els usos del passat en la literatura contemporània.

Es pot consultar el programa del Festival comissariat per Mita Casacuberta en aquest enllaç.

Un dels convidats d'aquesta edició serà l'autor cubà Leonardo Padura, qui participarà dissabte 1 d'abril a les 20 h a la conversa "Cuba", on parlarà amb l'historiador i sociòleg Daniel Rodríguez sobre el món literari del novel·lista i el seu país natal.

Per aquesta raó, la Biblioteca Pública Carles Rahola ha organitzat un Club de Lectura excepcional amb la lectura de l'obra de Padura "El hombre que amaba a los perros".

La sessió que tindrà lloc divendres 24 de març a les 18, a l'Auditori Gran de la Planta Baixa anirà a càrrec de Raúl Sánchez, conductor dels clubs de lectura de poesia i de literatura i cinema de la biblioteca.

Com sempre, els exemplars del llibre els facilita la biblioteca i ja es poden recollir al taulell de la primera planta per tal de tornar-los llegits el dia del comentari.

L'activitat és gratuïta. Cal, però, inscripció prèvia:

 

 • Personalment, als taulells de la biblioteca.   
 • Per telèfon, trucant al 972202252.

 

Leonardo Padura (L'Havana, 1955), Premi Nacional de Literatura de Cuba i Premi Princesa d'Astúries entre d'altres mencions, és un dels novel·listes sud-americans més destacats de l'actualitat literària.

Ha conreat amb reconeixement unànime de públic i crítica els gèneres de la novel·la negra i la novel·la històrica, sempre, però, servint-se d'aquestes tècniques com a mitjà per assolir una narrativa personal que ha esdevingut una radiografia crítica de la història recent del seu país com ho van fer els seus referents -Dashiell Hammett, Raymond Chandler, Manuel Vázquez Montalbán o Leonardo Sciascia-.

Dins del marc de la novel·la policíaca ha creat l'inoblidable personatge de Mario Conde, detectiu protagonista de les seves obres més famoses -com la tetralogia de les quatre estacions- que apareix en vuit de les novel·les de Padura

A la darrera de la sèrie, "Herejes", Conde cedeix protagonisme davant de la narració històrica sobre els temps de Rembrandt o la Segona Guerra Mundial-. "Herejes" es converteix en una de les novel·les més ambicioses de Leonardo Padura juntament amb "La novela de mi vida-on explica la història del poeta del romanticisme cubà José María Heredia- i "El hombre que amaba a los perros", la novel·la triada per comentar al club de lectura.

"El hombre que amaba a los perros" és la història de la cacera del revolucionari Lev Trotski per part d'Stalin i els seus sequaços, però també la del seu assassí, el català Ramon Mercader -qui també és Jacques Monard, i Frank Jacson o Jackson, o només l'anònim soldat número 13, i, finalment, Рамон Иванович Лопес en aquesta trepidant història real d'espionatge i complots polítics- i, en un tercer eix narratiu, "El hombre que amaba a los perros" és alhora la història de l'Iván: un cubà aspirant a escriptor que ha hagut d'aparcar les seves aspiracions literàries per la pressió del règim castrista i treballa a una clínica veterinària com a redactor.  Tots aquests personatges units pel seu comú amor als cans.

Quan mor la dona de l'Iván, aquest sent que és el moment d'escriure la misteriosa història de l'home que estimava els gossos -títol igualment d'un relat de Chandler inclós al volum de títol significatiu que llegeix Iván a la novel·la: "Asesino en la lluvia"-, el misteriós propietari de dos llebrers russos que li explicarà la inversemblant però verídica història de Ramón Mercader.

La novel·la va trenant magistralment les històries de Trotski, de Mercader i de l'Ivan -personatge fictici amb lleus trets biogràfics del mateix Padura- en una trepidant narració que ha suposat cinc anys d'intensa investigació històrica al seu autor; història d'uns fets que avui dia no s'han aclarit completament.

Catalunya, Espanya, París, Rússia, Mèxic i Cuba; la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial; trobades fictícies entre personatges reals -George Orwell i Ramon Mercader- i històries reals de personatges mítics de la cultura com Diego Rivera i Frida Kahlo: tot això i més té cabuda en una novel·la que finalment s'aixeca com el testimoni de la decepció i l'ensorrada del somni de justícia social comunista.

La inscripció al club de lectura és una magnífica porta d'entrada al MOT 2017 "Escriure el passat".

                                                                                                                                                                                                                  

 

DataDivendres 24 de març.

Hora: 18:00 h.

Lloc: Auditori Gran (Planta Baixa).


 
1 | 2 | 3 | 4 | 5   Següent > Total pàgines: 32

Blocs de la biblioteca

 
 • Cursos i activitats   (06.03.2017)

  Consulta l'agenda de la biblioteca

 • Guia de Repositoris Digitals   (06.03.2017)

  Consulta aquest bloc per conèixer els repositoris gironins, catalans, espanyols, internacionals o altres recursos d'interès.

 • Cadàver exquisit   (06.03.2017)

  Cada mes un autor de les comarques gironines ens ofereix un primer escrit que servirà com a inspiració per iniciar el cadàver exquisit. Els participants podran escriure les teves creacions literàries al bloc.

 • Lecto@ddicte   (06.03.2017)

  Des d'aquest bloc podràs conèixer les adquisicions, recomanacions literàries, publicarem ressenyes bibliogràfiques, comentarem les nostres trobades mensuals, farem jocs literaris...