Accés al contingut Accés al menú de la secció

2.0 BPG

Twitter biblioteca GironaDissabte, 03 de desembre de 2016

FESTA

La Biblioteca Carles Rahola tancarà dilluns 5, dimarts 6 i dijous 8 pel pont de la Constitució i la festa de la Puríssima.

Obrirà amb l'horari habitual dimecres 7 de desembre, divendres 9 i dissabte 10.Dijous, 01 de desembre de 2016

BLOG

La Biblioteca Pública Carles Rahola crea una guia en format blog sobre repositoris digitals en accés obert

El blog és una útil eina per consultar i conèixer les diverses webs dedicades a la digitalització de fons documentals tant locals com estatals i internacionals.


CAptura del blog "Guia de Repositoris Digitals".
Captura del blog "Guia de Repositoris Digitals".
Un repositori o dipòsit digital és un sistema informàtic on s'emmagatzema informació d'una organització amb la finalitat que els seus membres la puguin compartir.

N'hi ha d'accés obert i de restringit.

Els repositoris d'accés obert recullen col·leccions digitals a text complet disponibles a través d'Internet i de forma totalment gratuïta.

Actualment bibliotequesarxius i centres de documentació d'arreu del món estan invertint molts recursos per tal de potenciar cada vegada més l'accés obert

Les principals subministradores d'aquests documents digitalitzats -llibresfotografiescartesmapesdiarisrevistes...- són entitats patrimonials amb fons antics lliures de drets d’autor i biblioteques universitàries amb documentació científica que professors i alumnes autoritzen per tal de distribuir en accés obert i així difondre al màxim la producció acadèmica.

A més, la digitalització de fons antics contribueix a la preservació dels documents, ja que permet la seva consulta sense manipular l'original.

Per familiaritzar l'usuari amb aquestes valuoses eines en línia, la Biblioteca Pública Carles Rahola ha creat el blog Guia de repositoris digitals.


Al blog, a part de desenes d'enllaços a repositoris d'interès, també es poden trobar descrites les localitzacions de les digitalitzacions de la Biblioteca Carles Rahola.

La Guia de repositoris digitals (https://repositorisdigitals.blogspot.com.es) està estructurada en aquestes seccions principals:

 

  • Les col·leccions digitals de la Biblioteca Carles Rahola: des d'aquesta pestanya del blog es pot conéixer l'actual estat del fons digitalitzat de la Biblioteca Pública Carles Rahola i es pot accedir a altres webs de repositoris com ara la Biblioteca Virtual de Patrimonio Bibliográfico. Com a curiositat si se cerca la paraula "Biblia" en la secció General i es limita a "BPE en Girona" dins del camp Biblioteca, l'usuari podrà accedir a l'escanejat complet de la Biblia del segle XIII que la Biblioteca Carles Rahola atresora, una de les joies del seu fons.

 

  • Taula de repositoris: secció amb més de vint enllaços dels diversos repositoris presentats al blog.

 

 

  • Repositoris catalans: l'usuari podrà descobrir webs tan singulars com la Cartoteca Digital amb col·leccions de mapes, de fotografies aèries i altres documents cartogràfics de diferents èpoques.

 

  • Repositoris universitaris catalans: des d'aquesta secció es podrà accedir a webs de dipòsits universitaris que contenen la digitalització en accés obert de milers de tesis doctorals.

 

 

 

A més, el blog també compta amb pestanyes sobre bibliografia i altres aspectes d'interés.

Guia de repositoris digitals és un blog en constant procés d'actualització i millora, és per això que es convida als interessats que s'adrecin a patrimoni.bpg@gencat.cat per a qualsevol dubte, suggeriment o informació sobre webs de repositoris que es puguin incloure al blog.

Míriam Oviedobibliotecària responsable del fons antic i patrimonial de la Carles Rahola va realitzar el passat mes de novembre una sessió formativa per fer conèixer el blog.

En aquesta web informarem sobre les futures sessions programades els mesos de març i maig del 2017.