Accés al contingut Accés al menú de la secció


Dijous, 28 de juliol de 2016

APARADOR CULTURAL

"Banya't amb..." nova proposta d'aparadors culturals a la biblioteca dedicada, aquest mes d'agost, als llibres més venuts de la història de la literatura

"Banya't amb..." és el nom que rep el nou aparador cultural de la biblioteca. Té com a protagonista una refrescant banyera per capbussar-se lectura endins. Aquest estiu està dedicat als llibres més venuts de la història de la literatura.


Detall de l'aparador dedicat als llibres més venuts.
Detall de l'aparador dedicat als llibres més venuts.

Amb una periodicitat mensual, la Biblioteca Pública Carles Rahola dedica el seu aparador cultural del vestíbul de la planta baixa a la difusió del seu fons bibliogràfic.

Fulles de tardor per apropar-nos a les novel·les d’amor, taules parades per a sopars de festa major, caixes de pizzes per mostrar-nos el cinema familiar; res no descoratja l'equip responsable de l'aparador a l'hora de donar curs a la seva creativitat.

Per a aquest agost han incorporat al seu atrezzo un agosarat objecte: una banyera, amb els complements adients, que faran servir cada estiu amb la denominació "Banya't amb...". La proposta incorpora el bibliohastag #banyatamb perquè l'usuari pugui consultar a les xarxes socials, de forma ràpida, el seu desenvolupament.

Cada any, "Banya't amb..." estarà dedicat a un àmbit diferent. Enguany té com a tema el món dels llibres més venuts o best sellers.

Menyspreats pels acadèmics i crítics més tibats, desitjats per editors i llibreters, els best sellers són la lectura més agraïda per als dies d'estiu.

No és, però, fins a finals del segle XIX, amb la modernització dels sistemes de producció a causa de la Revolució Industrial i relacionat amb el naixent interès per la psicologia de masses, que es comencen a elaborar les primeres llistes dels llibres més venuts.

La revista literària anglesa "The Bookman" serà la pionera. A la secció "Sales of book during the month" del seu primer número -octubre de 1891- proposava "fer cada mes un resum, elaborat per llibreters representatius i cabdals, dels volums que han trobat més populars al llarg del mes". "The bookman" milloraria aquesta secció amb la publicació americana de la revista -1895- i "Publisher's Weekly" la incorporaria exitosament, diferenciant per primera vegada entre llibres de ficció i de no ficció l'any 1913.

El terme best-seller es fa servir des del 1902. Curiosament, els llibres més venuts d'aquella època són avui grans clàssics de la literatura. "Història de dues ciutats" -entres altres de Charles Dickens-, diverses obres de Rudyard Kipling, de Robert Louis StevensonMark TwainArthur Conan Doyle. Algunes d'aquestes obres, de fet, han gaudit abans del favor del gran públic que del de la crítica especialitzada. 

És al llarg del segle XX quan, a grans trets, se separa la qualitat literària de la popularitat -a causa sobretot de les avantguardes, que arraconen la narrativa convencional al cinema i la literatura de gènere-. El temps, però, ha acabat erigint-se com a únic jutge fiable i moltes obres que han gaudit de recepció popular abastadora han tingut un tardà reconeixement crític.

Llibres com "La cabana de l'oncle Tom", de la nord-americana Harriet Becher Stowe, van tenir una importància principal per aconseguir l'abolició de l'esclavisme als EUA. Tot i que avui és considerada com a excessivament sentimental el seu valor sociològic és innegable.

Novel·les com "Allò que el vent s'endugué" de Margaret Mitchell "El padrí" de Mario Puzo han vist multiplicat el seu aclaparador èxit inicial amb l'adaptació cinematogràfica corresponent.

També hi ha casos de literatura culta que han estat èxit de vendes per l'escàndol que va suposar la seva publicació com ara "L'amant de Lady Chatterley" de Lawrence Durrell "Lolita" de Vladimir Nabokov

"El llibre roig" de Mao Zedong"Mein Kampfd'Adolph Hitler són exemples de supervendes forçosos per evidents raons polítiques -eren llibres imposats pels corresponents règims-. 

Llibres sagrats com "La Biblia" "L'alcorà" han estat sempre entre els més venuts al llarg dels segles.

Altres best sellers per tots coneguts -diferenciats del concepte long seller, referit a llibres que es continuen venent al llarg de dècades- són els èxits internacionals de Ken FolletKatherine NevilleDan Brown, Stephen King, o la trilogia iniciada per "Cinquanta ombres d'en Grey" d'E.L. James.

Operació de màrqueting, peix que es mossega la cua per l'efecte retroalimentador que tenen les mateixes llistes, literatura de baixa qualitat; cap de les crítiques que es fan a aquestes novel·les impedeix que milions de lectors gaudeixin de la seva lectura excitant.

En l'actualitat les novel·les de Harry Potter de l'escriptora J.K. Rowling comencen a ser tingudes en compte pels estudiosos, un procés paral·lel al de la trilogia d'"El senyor dels anells" de J.R.R. Tolkien. La pròxima reivindicació d'obres populars no trigarà a arribar.

Dins de la literatura catalana no es poden oblidar els noms de Manuel PedroloFerran Torrent, Isabel-Clara Simó, Albert Sánchez Piñol, o llibres com "La maternitat d'Elna" d'Assumpta Montellà. "La plaça del diamant", de Mercé Rodoreda, entraria més aviat a la categoria de long seller per excel·lència de les lletres catalanes. Albert Espinosa també ha publicat els seus best-sellers simultàniament en castellà i en català.

Molts d'aquests llibres estan disponibles a l'aparador "Banya't amb... els llibres més venuts" i es poden dur en préstec mitjançant el procediment habitual. Això sí, l'usuari ha de cuitar a mullar-se a causa de l'espectacular demanda dels volums. 


 
1 | 2 | 3   Següent > Total pàgines: 8