• Imprimeix

Qui era Carles Rahola?

Carles Rahola


Carles Rahola
(Cadaqués, 1881 – Girona, 1939) va ser una de les figures més importants del món de la cultura catalana de la primera meitat del segle XX. La seva devoció pel món del llibre ve marcada per la llibreria que la seva família regia des del 1890.

El seu primer article - publicat al diari “El Autonomista" - estava dedicat al poeta anglès John Milton, autor del clàssic “El paradís perdut”.

A començaments dels anys vint descobrí la seva veritable vocació: la divulgació històrica i cultural. Els seus anys més actius culturalment van ser els de la Segona República, a la que va romandre fidel durant la Guerra Civil.

Va ser un pioner de la ràdio a Catalunya: a l’emissora de Girona E.A.J. 38. Des del 1933 intervé amb petites al·locucions on parlava d’història i Girona. També ho aprofitava per defensar l'activitat de les Biblioteques Populars de la Mancomunitat.

Tenia un clar perfil progressista i republicà. A les darreries de la guerra, va rebutjar la possibilitat d’exiliar-se a França. Va ser detingut el febrer de 1939. Malgrat els nombrosos testimonis a favor seu va ser condemnat a mort. La versió oficial del seu afusellament sentenciava amb cinisme “falleció en esta Ciudad, a las cinco horas del día 15 de marzo de 1939, a consecuencia de colapso cardíaco”.

 

 

 

Entre les seves obres destaquen:

“Pequeños ensayos” (1905): un recull de petits assaigs de caire literari i filosòfic encara escrit en castellà.

“El llibre de l’August d’Alzina” (1910): obra molt personal que marca un tomb en la seva producció però que va patir les crítiques del seu admirat Eugeni d’Ors pel distanciament amb les tesis del noucentisme.

“Gerona y sus monumentos”  (1929)

“Vides modèliques”(1932)

“Antologia de prosistes i poetes catalans” (1933)

"La pena de mort a Girona" (1934).

Data d'actualització:  25.01.2017