• Imprimeix

La Perla

La Perla és una iniciativa de la biblioteca on es mostra el fons antic i característic de la col·lecció mitjançant una vitrina situada a la planta baixa.

El seu objectiu principal és difondre, de manera sintètica i lleugera, el fons que custodia la biblioteca.

Té una periodicitat de dos mesos i es relaciona amb alguns esdeveniments de la biblioteca, les efemèrides... qualsevol excusa és vàlida per ensenyar el fons patrimonial. 

A més, hi ha un segon espai - situat a la segona planta de la biblioteca - que complementa en ocasions la Perla i, en d'altres, s'aprofita per explicar algun tema més específic de Girona.

Juny - Octubre 2017: Llorenç Pagans
Exposem el fons musical de Llorenç Pagans. Una col·lecció de partitures musicals que la biblioteca custodia des de 1879. Vivint a París, Llorenç Pagans envià expressament la seva col·lecció personal perquè es conservés a la Bibliteca Pública de Girona. Actualment aquest fons està catalogat i forma part de les col·leccions especials de la biblioteca.

Tingues a l'abast tot el què hem explicat sobre Pagans. Aquí t'oferim els textos de l'exposició:

Llorenç Pagans PB

Llorenç Pagans P2

 

Abril - Maig 2017: Don Quixot

Hem aprofitat l’avinentesa i amb #LaPerla ens hem unit a la celebració del quart centenari de la mort de Cervantes.  Per això, us hem preparat una mostra que gira al voltant de la figura de Don Quixot i el mite del personatge.  Hem exposat joies de la nostra col·lecció patrimonial integrades i en sintonia amb documents contemporanis que potser ja hauràs consultat alguna vegada a la biblioteca. 
A la planta baixa, al lloc de sempre, trobaràs l’inici i la continuació a la segona planta tocant la sala “Girona: Cultura i Patrimoni”. No és per dir, però aquesta no te la pots perdre…

Acompanya aquesta mostra una guia bibliogràfica del fons Cervantí de la Col·lecció Patrimonial. 

  

  

 

Gener - Març 2017: Joaquim Botet i Sisó, un gironí clau de la Renaixença

Commemoren el centenari de la mort de Joaquim Botet i Sisó amb #LaPerla. Gironí clau de principis del segle XX, va ser un historiador, numismàtic, arqueòleg i polític. A dia d'avui, la seva obra numismàtica continua vigent i és de consulta obligatòria pels estudiosos d'aquesta temàtica. Aquestes facetes marquen l'elecció del fons exposat que compta des d'un manuscrit fins a fons modern.

Desembre 2016 - Març 2017 (a la vitrina de la segona planta): Alzamora

Aquesta família començà amb un petit negoci familiar que s'ha sabut adaptar als canvis i ha aconseguit fer-se un lloc en el món de la impremta. 

 

Octubre- Desembre 2016:  La impremta i els Alzamora

Primera mostra del cicle sobre el món de la impremta on es va explicar que és una impremta i un impresor. La família Alzamora ha estat la seleccionada per encetar aquest fil conductor ja que són una família i empresa gironina que han sabut adaptar-se als canvis tecnològics i fer-se un lloc al sector.

 

Juliol - Setembre 2016: Josep Baró i Güell

En aquesta ocasió es va presentar un fons personal i, a més, musical. Es tracta del fons del músic cervianenc Josep Baró, que el seu nebot donà a la biblioteca. Aquesta mostra ha estat un bon exemple per explicar com es processen els fons personals a la biblioteca.

 

Abril 2016: Miquel Plana i Corcó

Un tsunami artístic ha inundat la biblioteca i #LaPerla brota amb el recent donatiu del bibliòfil i olotí Miquel Plana.

 

Març-Juny 2016:  Els premis literaris a Girona

Els premis literaris de Girona van ser els protagonistes a#LaPerla. Es va mostrar un recorregut cronològic documentat amb peces de la col·lecció de la biblioteca: un cartell, un CD de música...

 

Agost 2015: Peix Fregit

Per aquesta Perla us vam presentar una peça de col·leccionista Peix Fregit, obra de Josep Pla, amb il·lustracions de Josep Martinell i Lluís Medir.
Es tracta d’un exemplar imprès sobre paper de suro.
És una edició facsímil de la primera feta per l’Editorial Punta d’Es Mut a Palafrugell, el 31 de maig de 1954. Se n’ha tirat vuitanta exemplars numerats amb xifres aràbigues dels números 1 al 80. La Biblioteca Carles Rahola té l’exemplar núm. 5.
Van acompanyar a aquesta exposició altres documents amb suport suro.

 

Juny 2015: Don Quichotte de la Manche

En aquesta ocasió us vam presentar l'obra Don Quichotte de la Manche / illustré de lithographies originales par Salvador Dalí. Es tracta d’un magnífic i sorprenent exemplar, que porta el número 3 d’una tirada total de 197, i que pertany a la sèrie de 50 exemplars en paper Vélin de Rives i amb una suite en color en paper Japó Imperial. Conté 12 litografies en color originals de Salvador Dalí, de les quals 3 són a doble pàgina.

Aquesta obra és una simbiosi entre dos grans artistes: d’una banda tenim unes pàgines escollides de la gran obra de Miguel de Cervantes, i d’altra banda l’art inigualable del polifacètic i universal Salvador Dalí. Dos autors que tenen en comú un punt de bogeria que els diferencia de la resta.

 

Abril 2015: Llibre del 1846

Des del fons patrimonial de la Biblioteca Carles Rahola us presentem un llibre del 1846 que parla de les diferents escriptures. Es tracta de Paleografia Española d'Estéban Paluzie y Cantalozella. Un recull d'alfabets i mostres de documents.

 

Juny 2013: Xilografies gironines

Dediquem la perla a una magnífica edició bibliòfil. Conté uns preuats gravats impresos amb antiquíssimes fustes de boix que van editar-se en dos volums els anys 1947 i 1948, gràcies a una iniciativa de l'escriptor Josep Maria Gironella, amb textos de Joan Amades.
Joan Amades classificà les estampes per temes i n'ecrigués un comentari sense precedents a la bibliografia xilogràfica i així s'edità l'obra amb nou capítols i dos volums, il·luminats a mà per Jesús Portas i Mas.  

 

Maig 2013: "El Gran día de Gerona" i "Rendición de Gerona".

Amb motiu de l'efemèride del Setge Gironí, dediquem la "Joia de la Biblioteca" a exposar dos gravats que reprodueixen un dels capítols més tràgics de Girona. Es tracta de: "El Gran día de Gerona" i "Rendición de Gerona".

Tècnicament estem davant de dos casos de xilografies a contrafibra, un sistema inventat per l'anglès Thomas Bewick el 1775 que consistia en tallar matrius de fusta utilitzant el burí enlloc de les gúbies tradicionals. 

 

Març 2013: missal romà

Tal i com el seu nom indica, es tracta d'un llibre litúrgic i data de 1758.

És un missal imprès a dues tintes (negra i vermella), la majoria del text està disposat a dues columnes amb filet central. Conté slhund gravats que són obra de Carlo Orsoli.

També destaquen alguns trets característics d'aquest tipus de llibres: caplletres ormamentades amb motius històrics, música antiga anotada, foliació, reclams a peu de pàgina, títols referenciats a la capçalera de cada pàgina.

Està enquadernat amb d'altres títols independents, i això fa que sigui una enquadernació factícia. Les cobertes són pell reforçades amb cartró.

 

Febrer 2013: obra URTX

Us presentem l'obra URTX : 4 poemes : seguit de 4 reflexions sobre l'hermetisme i de poesia=12 sonets / Enric Casasses ; pròleg Joan Josep Camacho Grau ; il·lustracions Miquel Plana

 

Gener 2013: Josep Baró

Durant aquest mes de gener la biblioteca exposa una selecció de partitures manuscrites del compositor gironí Josep Baró (Cervià de Ter, 1891-Girona, 1980). Els temes escollits són tres cançons nadalenques.

La Biblioteca Carles Rahola de Girona custodia des de 1984 el fons musical Baró, format per més de 600 partitures, amb un gruix important d'obres manuscrites i impreses del propi compositor.
Josep Baró fou un destacat compositor de la ciutat de Girona. La seva dilatada carrera musical, com a compositor, professor i com a director d'orquestres i entitats musicals, el reafirmen com a figura destacada en la història de la música a Girona.
Els títols exposats són Pastors y reys, Los tres reys als peus de Jesus, Lo jardí de Nazaret. Tots ells amb poesia de Jacint Verdaguer.

 

Novembre 2012: Exposició del Certamen Literario

Al 2012 es van celebrar els 140 anys de la inauguració del Certamen Literario. Es tracta d'un concurs literari i històric dut a terme a la ciutat de Girona i que va tenir una durada de 30 anys (1872-1902).
El Certamen Literario fou organitzat per l'Asociación Literaria de Gerona. L'any 1903 aquesta associació es va dissoldre i tot el llegat documental referent al concurs literari passà a la Biblioteca Pública de Girona.
Aquest 2012 posem en marxa un procés de tractament documental que pretén la catalogació i digitalització de tot aquest llegat. Amb aquest treball es pretén difondre i fer consultable un fons literari inèdit, que permetrà donar a la llum textos fins ara desconeguts i alhora oferir una radiografia literària, històrica i lingüística dels últims anys de la Renaixença gironina.

 

Octubre 2012: Beatus de Girona

Us presentem el facsímil del Beatus de Girona (A-Fac/86). Es tracta d'un manuscrit de l'any 975 conservat a la Catedral de Girona i que es considera un dels tresors de la nostra ciutat. El text és el comentari a l'Apocalipsi, del Beat de Liébana,  seguit del comentari del Llibre de Daniel, de Sant Jeroni, i l'Apocalipsi.   
Es tracta d'un manuscrit miniat, de gran riquesa en policromia. Obra de l'escrivà Senior i dels miniaturistes Emeteri i la monja Ende. Data del 975 i es creu que passà a la catedral el 1078.

 

Juny 2012: Discurso general de este antiquissimo castillo y monasterio de Sanc Feliu de Guixols

Us presentem el Ms. 66. És un manuscrit del 1606 que descriu la història del monestir de Sant Feliu de Guíxols. Prové del fons fundacional de la biblioteca, arribat a partir de la desamortització eclesiàstica de Mendizábal (1836-1851).